wtorek, 15 października 2019

Prażona cebula

Prażona cebula to świetny dodatek do wielu dań nie tylko hod dogów.
Polecam zrobić samemu ją w domu .

Składniki:
Ilość dowolna tylko pamiętajcie o tym że na jedną cebulę idzie jedna łyżka mąki.

Cebula
1 łyżka mąki pszennej
Olej rzepakowy do smażenia
Sól


Przygotowanie:
Cebule obieramy i niezbyt drobno kroimy w kostkę. Rozdzielamy warstwy. Wrzucamy do woreczka lub miski wsypujemy tyle łyżek mąki ile wykorzystaliśmy cebuli,.
Dokładnie mieszamy aż wszystkie kawałki cebulki będą pokryte mąką. Jeśli daliśmy za dużo mąki, możemy pozbyć się jej na sicie.



Ja do swojej cebuli dodałam dodatkowo majeranek i kurkumę do smaku.
Na tym etapie nie dodajemy soli ponieważ puści soki podczas smażenia.

W szeroki rondlu rozgrzewamy olej (cebulka ma pływać podczas smażenia) i partiami smażymy do uzyskania złoto brązowego kolor co jakiś czas mieszając. Wyjmujemy uprażoną cebulkę łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Gdy przestygnie delikatnie solimy i przesypujemy do szczelnie zamykanego pojemnika, najlepiej szklanego. Taką domową prażoną cebulkę można przechowywać nawet kilka tygodni.
U mnie znika dość szybko.


SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz