wtorek, 5 maja 2020

Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem.

Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem .

Składniki:
4 białe parzone kiełbasy
4 jajka
250 ml zakwasu na żurek
200 ml słodkiej śmietanki
Sól i pieprz do smaku
2 średnie szalotki
3 większe ząbki czosnku

Przygotowanie :
Szalotkę i czosnek obrać, posiekać.
W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.
Zakwas wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku według uznania . Zdjąć z ognia.
Foremki do zapiekania filiżanki lub miseczki wysmarować masłem(takie naczynie które nie pęknie pod czas pieczenia) . Na dno włożyć kiełbasę (może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki). Naczynia wypełnić zupą . Na wierzch wbić jajko. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez kilkanaście minut, aż jajko zetnie się wystarczająco.
Jeśli chcecie zrobić to danie z gotowego żurku, to wystarczy białą kiełbasę zalać  zupą, a na wierzch wbić jajko. Wyjdzie to samo.
SMACZNEGO.

W oryginalnym przepisie do zupy dodano jeszcze odrobinę cukru i ziele angielskie.

piątek, 1 maja 2020

Danie z gara czyli boczek ziemniaki i pieczarki.

Boczek z ziemniakami i pieczarkami .

Składniki :
500g boczku surowego
250g pieczarek
6-7 średniej wielkości ziemniaków
Pietruszka zielona
Sól pieprz papryka czerwona słodka majeranek według uznania
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku

Przygotowanie :
Boczek pokroić w większą kostkę dodać sól pieprz 2 ząbki czosnku odrobinę oleju wymieszać i odłoży na noc do lodówki.
Na rozgrzaną patelnię dodać pokrojoną w pół plastry cebulę resztę czosnku odrobinę soli i dusić parę minut.
Teraz dodajemy czerwoną słodką paprykę w proszku i chwilę podgrzewamy.
Czas na boczek wszystko razem mieszamy i dusimy kilka minut.
W międzyczasie myjemy i kroimy w ćwiartki pieczątki.
Wrzucamy je do gara z mięsem i dalej dusimy.
Ziemniaki obieramy myjemy i kroimy w plastry.
Gdy mięso i pieczarki są już prawie gotowe dodajemy ziemniaki doprawiamy według uznania mieszamy i dusimy do miękkości.
Na koniec wrzucamy posiekaną zieloną pietruszkę mieszamy i przekładamy na talerz.
Ja to danie podałam z swojską kiszoną kapustą 🥰🥰🥰🥰🥰🥰
Jeśli jest taka potrzeba podlewamy wszystko co jakiś czas wodą.
SMACZNEGO