wtorek, 5 maja 2020

Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem.

Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem .

Składniki:
4 białe parzone kiełbasy
4 jajka
250 ml zakwasu na żurek
200 ml słodkiej śmietanki
Sól i pieprz do smaku
2 średnie szalotki
3 większe ząbki czosnku

Przygotowanie :
Szalotkę i czosnek obrać, posiekać.
W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.
Zakwas wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku według uznania . Zdjąć z ognia.
Foremki do zapiekania filiżanki lub miseczki wysmarować masłem(takie naczynie które nie pęknie pod czas pieczenia) . Na dno włożyć kiełbasę (może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki). Naczynia wypełnić zupą . Na wierzch wbić jajko. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez kilkanaście minut, aż jajko zetnie się wystarczająco.
Jeśli chcecie zrobić to danie z gotowego żurku, to wystarczy białą kiełbasę zalać  zupą, a na wierzch wbić jajko. Wyjdzie to samo.
SMACZNEGO.

W oryginalnym przepisie do zupy dodano jeszcze odrobinę cukru i ziele angielskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz