Żurek zapiekany z białą kiełbasa i jajkiem .
Składniki:
4 białe parzone kiełbasy
4 jajka
250 ml zakwasu na żurek
200 ml słodkiej śmietanki
Sól i pieprz do smaku
2 średnie szalotki
3 większe ząbki czosnku
Przygotowanie :
Szalotkę i czosnek obrać, posiekać.
W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.
Zakwas wymieszać ze śmietanką. Wlać do garnka i mieszając zagotować. Przyprawić do smaku według uznania . Zdjąć z ognia.
Foremki do zapiekania filiżanki lub miseczki wysmarować masłem(takie naczynie które nie pęknie pod czas pieczenia) . Na dno włożyć kiełbasę (może być w całości lub pokrojona na mniejsze kawałki). Naczynia wypełnić zupą . Na wierzch wbić jajko. Jajko przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Zapiekać przez kilkanaście minut, aż jajko zetnie się wystarczająco.
Jeśli chcecie zrobić to danie z gotowego żurku, to wystarczy białą kiełbasę zalać zupą, a na wierzch wbić jajko. Wyjdzie to samo.
SMACZNEGO.
W oryginalnym przepisie do zupy dodano jeszcze odrobinę cukru i ziele angielskie.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Placki na serku twarogowym
Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...
-
Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi. Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-) A wy kochani l...
-
Żeberka z szybkowaru Składniki: Kg żeberka extra miesne lub jakie tam mamy 2-3 łyżki masła i oleju Przyprawy: Sól pieprz czos...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz