Domowe bajgle.
Składniki :
500 g mąki
250 g wody
50 g drożdży
(u mnie 7g suchych)
jedna płaska łyżka cukru
Jedna płaska łyżka soli
60 g oliwy
(u mnie olej rzepakowy z bazylią)
Łyżka siemienia lnianego
jedno jajko
Przygotowanie :
Najpierw wyrabiamy drożdże z cukrem, dwoma łyżkami wody i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy drożdże podrosną, dodajemy do nich mąkę, resztą wody, olej i sól.
Wyrabiamy ciasto.
Czekamy około 10 minut, po czym formujemy 10 wałeczków i zawijamy bajgle jednym ruchem w prawo, na kształt koła z dziurą w środku.
Tak uformowane bajgle smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy siemieniem kminkiem lub co tam mamy.
Wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 20-30 minut, pieczemy aż będą rumiane.
Smacznego.
U mnie z podanej ilości wyszło 8 szt a nie 10 jak podawała autorka książki z której jest zaczerpnięty przepis.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz