czwartek, 11 czerwca 2020

Domowe bajgle


Domowe bajgle.

Składniki :
500 g mąki 
250 g wody 
50 g drożdży
(u mnie 7g suchych) 
 jedna płaska łyżka cukru 
Jedna płaska łyżka soli
 60 g oliwy 
(u mnie olej rzepakowy z bazylią) 
Łyżka siemienia lnianego 
jedno jajko


Przygotowanie :
Najpierw wyrabiamy drożdże z cukrem, dwoma łyżkami wody i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. 
Kiedy drożdże podrosną, dodajemy do nich mąkę, resztą wody, olej i sól.
Wyrabiamy ciasto.
Czekamy około 10 minut, po czym formujemy 10 wałeczków i zawijamy bajgle jednym ruchem w prawo, na kształt koła z dziurą w środku.
Tak uformowane bajgle smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy siemieniem kminkiem lub co tam mamy. 
Wkładamy wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na około 20-30 minut, pieczemy aż będą rumiane. 



Smacznego. 

U mnie z podanej ilości wyszło 8 szt a nie 10 jak podawała autorka książki z której jest zaczerpnięty przepis. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz