niedziela, 16 stycznia 2022

Jajka po turecku


Co艣 z serii dziwne ale dobre馃槀馃槀馃槈.

Jajka po turecku.

Taka troch臋 moja wersja 馃槈.



Sk艂adniki:

3/4 jajka

250g jogurtu greckiego

50g mas艂a

2 z膮bki czosnku

1/2 cytryny

2 艂y偶ki oliwy

Pietruszka, koperek wed艂ug uznania 

2 艂y偶ki octu

Kilka kromek chleba lub bagietki 

Chilli

Czosnek

S贸l i pieprz do smaku 


Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowanie jogurtu greckiego. 

Jogurt grecki mieszamy z dwoma z膮bkami czosnku(ma艂e) przeci艣ni臋tego przez prask臋, sokiem oraz sk贸rk膮 z 1/2 cytryny, szczypt膮 soli oraz pieprz do smaku. 

Dodajemy r贸wnie偶 drobno posiekane zio艂a.

W oryginalnym przepisie zosta艂 u偶yty szczypiorek. 

Wszystko dok艂adnie mieszamy i odk艂adamy do lod贸wki. 

Teraz czas na pieczywo.

Pieczywo skrapiamy oliw膮 i podpiekamy z dw贸ch strony na patelni, gdy uzyskamy z艂oto br膮zowego kolor pieczywo jest gotowe. 

W niewielkim garnku zagotowujemy wod臋.

Nast臋pnie wlewamy oko艂o 2 艂y偶ki octu.

Jajka wbijamy do miseczki. 

Przy pomocy 艂y偶ki wytwarzamy w garnku wir i wlewamy jajka.

Gotujemy jajka na ma艂ym ogniu przez oko艂o 3 minuty.

Po tym czasie jajko powinno by膰 艣ci臋te a 偶贸艂tko p艂ynne w 艣rodku.

Jajka zostawiamy chwil臋 na sicie. 

Kolejny etap to przygotowanie mas艂a. 

Mas艂o przek艂adamy do rondelka, dodajemy chilli,czosnek, oliw臋 i s贸l.

Podgrzewamy na ma艂ym ogniu do momentu uzyskania br膮zowego koloru. 

Jogurt grecki wyk艂adamy na talerz, nast臋pnie uk艂adamy na nim jajka w koszulce i polewamy wszystko palonym mas艂em.

Na koniec posypujemy zio艂ami i opr贸szamy odrobin膮 p艂atk贸w chilli.

Serwujemy z chrupi膮cym pieczywem. 


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz