Co艣 z serii dziwne ale dobre馃槀馃槀馃槈.
Jajka po turecku.
Taka troch臋 moja wersja 馃槈.
Sk艂adniki:
3/4 jajka
250g jogurtu greckiego
50g mas艂a
2 z膮bki czosnku
1/2 cytryny
2 艂y偶ki oliwy
Pietruszka, koperek wed艂ug uznania
2 艂y偶ki octu
Kilka kromek chleba lub bagietki
Chilli
Czosnek
S贸l i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowanie jogurtu greckiego.
Jogurt grecki mieszamy z dwoma z膮bkami czosnku(ma艂e) przeci艣ni臋tego przez prask臋, sokiem oraz sk贸rk膮 z 1/2 cytryny, szczypt膮 soli oraz pieprz do smaku.
Dodajemy r贸wnie偶 drobno posiekane zio艂a.
W oryginalnym przepisie zosta艂 u偶yty szczypiorek.
Wszystko dok艂adnie mieszamy i odk艂adamy do lod贸wki.
Teraz czas na pieczywo.
Pieczywo skrapiamy oliw膮 i podpiekamy z dw贸ch strony na patelni, gdy uzyskamy z艂oto br膮zowego kolor pieczywo jest gotowe.
W niewielkim garnku zagotowujemy wod臋.
Nast臋pnie wlewamy oko艂o 2 艂y偶ki octu.
Jajka wbijamy do miseczki.
Przy pomocy 艂y偶ki wytwarzamy w garnku wir i wlewamy jajka.
Gotujemy jajka na ma艂ym ogniu przez oko艂o 3 minuty.
Po tym czasie jajko powinno by膰 艣ci臋te a 偶贸艂tko p艂ynne w 艣rodku.
Jajka zostawiamy chwil臋 na sicie.
Kolejny etap to przygotowanie mas艂a.
Mas艂o przek艂adamy do rondelka, dodajemy chilli,czosnek, oliw臋 i s贸l.
Podgrzewamy na ma艂ym ogniu do momentu uzyskania br膮zowego koloru.
Jogurt grecki wyk艂adamy na talerz, nast臋pnie uk艂adamy na nim jajka w koszulce i polewamy wszystko palonym mas艂em.
Na koniec posypujemy zio艂ami i opr贸szamy odrobin膮 p艂atk贸w chilli.
Serwujemy z chrupi膮cym pieczywem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz