Królik w sosie śmietanowo -koperkowym 🥰.
Składniki:
100-150 ml śmietany 30%
Kropla oleju rzepakowego
4 łyżki masła
Sól i pieprz do smaku
Pęczek koperku
150 ml białego wina (Portada)
350 ml wywaru warzywnego
Cebula średniej wielkości
1 sztuka królika
Mąka do zagęszczanie sosu
Przygotowanie
Królika myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Każdy kawałek mięsa przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wcieramy przyprawy w mięso.
W brytfance lub na patelni, rozgrzewam masło z odrobiną oleju.
Wkładam kawałki królika i rumienię je z każdej strony na mocnym ogniu.
Skórka powinna być brązowa.
Cały proces zajmie nam ok. 7 minut z każdej strony. Następnie wlewam wino, gdy odparuje (około 5minut) dodajemy posiekaną w kostkę cebulę.
Zalewamy wszystko wywarem warzywnym. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy około ok. 1,5 godziny.
Sprawdzamy raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu, jeśli nie to trzeba w trakcie dolać odrobinę wywaru i zmniejszyć ogień.
Kiedy królik jest już miękki, wyjmujemy go z brytfanki, dodajemy koperek i chwilę gotujemy.
Do śmietany dodajemy mąkę, mieszamy i wlewamy do sosu.
To jest ten moment kiedy można doprawić sos do smaku.
Wkładamy ponownie królika i przykrywam na ok. 5 minut.
Mięsko gotowe.
Królika podałam w towarzystwie klusek śląskich i rukoli z dodatkiem buraków oraz pestek słonecznika.
Smacznego 🥰.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz