U mnie jako tako 😉
Ostatnio Kaśka miała ochotę na białą kiełbasą, tylko jakoś gotowana lub pieczona trochę mi się przejadła 🤔😉.
Więc powstało coś takiego 🥰
Tortilla zapiekana z białą kiełbasą, serem i warzywami 😍.
Jak wam się podoba pomysł 😘.
Miłego dzionka 😘.
Składniki na 3-4 placki:
2 białe surowe kiełbasy (około 300g)
Biała kapusta (140g)
Średniej wielkości marchewka
Średniej wielkości cebula
Pomidor (120g)
Tortilla (3placki)
Ulubione przyprawy (pieprz, majeranek,kurkuma,przyprawa do mięsa mielonego)
Papryczka chilli według uznania
Olej
Mozzarella light (1sztuka)
Coś zielonego (pietruszka zielona, cebula zielona
Przygotowanie:
Marchew obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Kapustą kroimy w piórka a następnie na mniejsze kawałki.
Cebulę oraz pomidory kroimy w kostkę.
Mozzarellę kroimy w plastry.
Pietruszkę siekamy a cebulkę kroimy na mniejsze kawałki.
Kiełbasę wyjąć z jelita i podzielić ją na mniejsze porcje.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę.
Następnie dodajemy kiełbasę i chwilę smażymy.
Teraz czas na marchewkę a następnie na kapustę, wszystko dusimy kilka minut i dodajemy pomidory.
Doprawiamy do smaku chilli (można pominąć) i innymi przyprawami (nie dodawałam soli, ponieważ moja kiełbasa była już dość słona).
Dusimy na średnim ogniu przez około 15 minut.
Gdy warzywa będą miękkie i odparuje woda z patelni ,farsz przekładamy na tortillę układając go na środku i zamykamy go tworząc kopertę.
Tak przygotowane placki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
Na górze tortilli układamy plasterki sera i wkładamy do nagrzanego na 180 stopni C. piekarnika, pieczemy ok 10-13minut.
Gdy ser się rozpuści wyjmujemy placki z piekarnika.
Posypujemy zieleniną, czerwoną ostrą papryką i gotowe.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz