pi膮tek, 2 grudnia 2022

Zapiekanka makaronowa z warzywami i klopsikami z indyka w sosie 艣mietanowo -koperkowym.


 Zapiekanka makaronowa z warzywami sosem 艣mietanowo -koperkowym i klopsikami z indyka 馃構.

Zapraszam na obiadek 馃槏.


Sk艂adniki:

500g mi臋sa mielonego z indyka

Opakowanie warzyw na patelni臋 bez ziemniak贸w (warzywa po w艂osku moje ukochane ❤️ cukinia,papryka, marchewka, broku艂, kukurydza, groszek cukrowy)

200ml 艣mietany 30%

S贸l pieprz do smaku 

Koperek

Makaron (bez glutenu) wed艂ug uznania 

Opcjonalnie m膮ka do zag臋szczenia sosu

Cebula

2 z膮bki czosnku

Ser tarty mozzarella 


Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu.

Mi臋so wk艂adamy do miski dodajemy do smaku s贸l, pieprz, mieszamy i formujemy kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego (jak wida膰 na zdj臋ciu nic si臋 nie rozpad艂o a nie ma tam jajka, wystarczy dobrze wyrobi膰 mi臋so).

Na rozgrzanym oleju sma偶ymy mi臋sko z dw贸ch stron na z艂oto br膮zowego koloru.

Po upieczeniu przek艂adamy na talerz a na patelni臋 dodajemy pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 oraz czosnek.

Wszystko chwil臋 sma偶ymy i dodajemy mieszank臋 warzyw.

Gdy warzywa s膮 rozmro偶one, dodajemy 艣mietan臋, koperek, doprawiamy do smaku,na tym etapie dodajemy r贸wnie偶 m膮k臋 (ziemniaczana)do zag臋szczania sosu.

Sos zagotowa膰.

Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem, przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego,na g贸rze uk艂adamy nasze klopsiki i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni ok贸艂 12-15 minut.

Gdy ser si臋 rozpu艣ci i nabierze koloru zapiekana jest gotowa.

Smacznego.


Doprawiamy do smaku wed艂ug swojego gustu 馃槈

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz