Zapiekanka makaronowa z warzywami sosem 艣mietanowo -koperkowym i klopsikami z indyka 馃構.
Zapraszam na obiadek 馃槏.
Sk艂adniki:
500g mi臋sa mielonego z indyka
Opakowanie warzyw na patelni臋 bez ziemniak贸w (warzywa po w艂osku moje ukochane ❤️ cukinia,papryka, marchewka, broku艂, kukurydza, groszek cukrowy)
200ml 艣mietany 30%
S贸l pieprz do smaku
Koperek
Makaron (bez glutenu) wed艂ug uznania
Opcjonalnie m膮ka do zag臋szczenia sosu
Cebula
2 z膮bki czosnku
Ser tarty mozzarella
Przygotowanie:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcj膮 na opakowaniu.
Mi臋so wk艂adamy do miski dodajemy do smaku s贸l, pieprz, mieszamy i formujemy kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego (jak wida膰 na zdj臋ciu nic si臋 nie rozpad艂o a nie ma tam jajka, wystarczy dobrze wyrobi膰 mi臋so).
Na rozgrzanym oleju sma偶ymy mi臋sko z dw贸ch stron na z艂oto br膮zowego koloru.
Po upieczeniu przek艂adamy na talerz a na patelni臋 dodajemy pokrojon膮 w kostk臋 cebul臋 oraz czosnek.
Wszystko chwil臋 sma偶ymy i dodajemy mieszank臋 warzyw.
Gdy warzywa s膮 rozmro偶one, dodajemy 艣mietan臋, koperek, doprawiamy do smaku,na tym etapie dodajemy r贸wnie偶 m膮k臋 (ziemniaczana)do zag臋szczania sosu.
Sos zagotowa膰.
Tak przygotowany sos mieszamy z makaronem, przek艂adamy do naczynia 偶aroodpornego,na g贸rze uk艂adamy nasze klopsiki i posypujemy serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180stopni ok贸艂 12-15 minut.
Gdy ser si臋 rozpu艣ci i nabierze koloru zapiekana jest gotowa.
Smacznego.
Doprawiamy do smaku wed艂ug swojego gustu 馃槈
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz