niedziela, 30 kwietnia 2017

Bułki jogurtowe

Dobra bułka to dla mnie taka którą można zajadać bez żadnych dodatków takich jak szynka serki itd. A to jest dla mnie bułka idealna. Przepyszna w smaku delikatna miękka puszysta a do tego robi się je bardzo szybko i jest z masełkiem ziołowym. Wiem wiem zaraz pewnie mógłby ktoś się przyczepić że to też dodatek do pieczywa :-) ale nieważne ważne że bułeczki są naprawdę smaczne. Jedyna ich wada to taka że wychodzi ich mało bo około 5 niedużych bułeczek. Polecam od razu zrobić z podwójnej ilości składników.:-)
Miłego dnia. Dziś już środa jeszcze troszkę i weekend.

200 g miksu mąki bezglutenowej ja użyłam zwykłej pszennej(ale jeśli ktoś ma ochotę to robi z bezglutenowej)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju rzepakowego
250 g jogurtu naturalnego
dodatkowa oliwa lub mleko do posmarowania( ja użyłam jajka)

To taki podstawowy przepis na te bułeczki który znalazłam w Internecie. Jednak czegoś mi tam brakowało żeby nie były tylko dobre a właściwie idealne. I masło ziołowe to był to :-).

Masło
Szczypiorek
Koperek
Majeranek
Sól pieprz

Mąkę przesiać do miski i wymieszać razem z sodą i solą.  Następnie dodajemy olej jogurt i ponownie dokładnie mieszamy. Dłońmi formujemy​ kuleczki z ciasta i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Miękkie masło przekładamy do miski dodajemy szczypiorek koperek majeranek może być też i pietruszka ja akurat nie miałam doprawiamy sól pieprz i mieszamy. Zioła mogą być świeże ale też i suszone. Przed pieczeniem posmaruj bułeczki oliwą mlekiem lub tak jak ja jajkiem. Teraz robimy małe nacięcia na środku i wypełniamy je masełkiem. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180˚C aż do zarumienienia. Ja piekłam bez termoobiegu.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz