pi膮tek, 12 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i bez膮

Kochani nie by艂o czasu na zdj臋cia ale zapewniam was ze ciasto jest warte grzechu.馃槏 

                Kruche z rabarbarem i bez膮

Sk艂adniki:
3 szkl. m膮ki pszennej
1/2 szkl. cukru
2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
5 偶贸艂tek
200 g mas艂a
2-3 艂y偶ki 艣mietany kwa艣nej
3-4 bia艂ka
100 g cukru
1 艂y偶eczka m膮ki ziemniaczanej
500 g rabarbaru
2 艂y偶ki cukru

Przygotowanie:
M膮k臋 wymiesza膰 z cukrem proszkiem mas艂em i rozetrze膰 na kruszonk臋. Doda膰 偶贸艂tka 艣mietan臋 i szybko zagnie艣膰 jednolite ciasto. 


W艂o偶y膰 do lod贸wki na 30 minut. 
Nast臋pnie  wylepi膰 dno foremki (u mnie du偶a blacha ok 18 -20konkretnych  kawa艂k贸w)  i nak艂u膰 widelcem. Wstawi膰 do piekarnika 170 st z termoobiegiem i podpiec ok 10-15 minut a偶 si臋 lekko zrumieni. Wyj膮膰 i odstawi膰 do przestygni臋cia. Rabarbar pokroi膰 na kawa艂ki i wymiesza膰 z cukrem . Bia艂ka ubi膰 z cukrem i 艂y偶eczka m膮ki dosypuj膮c stopniowo i ubija膰  na  sztywn膮 pian臋. Na przestudzone ciasto roz艂o偶y膰 r贸wnomiernie rabarbar a na to wy艂o偶y膰 pian臋 . Wstawi膰 do piekarnika i piec ok. 30-40 min w 170 st  z termoobiegiem.


SMACZNEGO.




Rabarbar 2017

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz