wtorek, 16 maja 2017

Gulasz z żołądków z szybkowara

Uwielbiam gulasz a najbardziej z żołądków podany z plackami ziemniaczanymi.
Takie danie to prawdziwa dla mnie uczta :-)  A wy kochani lubicie taki zestaw. 

Składniki:
500g żołądków drobiowych
Cebula u mnie dość duża 
Słodka papryka 
Ostra papryka 
Pieprz(u mnie biały)
Liść laurowy
Kilka kulek ziela angielskiego
Łyżeczka majeranku
Sól 
Mąka 
Olej
Koperek
2 ząbki czosnku
Marchewka
 Opcjonalnie kilka ziaren kolorowego pieprzu 


Żołądki umyć i pokroić w paski.
 Cebulę pokroić w piórka. 
W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucić słodką i ostrą paprykę. 
Smażyć chwilę mieszając by uwolniły aromat. 
Wrzucić cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plastry.
 Smażyć chwilę dodać  mięso i jeszcze chwilę smażyć. 
Następnie zalać całość szklanką wody dodać pozostałe przyprawy zamknąć szybkowar i od momentu syczenia garnka gotujemy 20-25 min.
Po tym czasie spuścić ciśnienie z garnka.
W misce mieszam mąkę z wodą i zageszczam gulasz można też zagęścić robiąc zasmażkę jak kto lubi. Wszystko zagotować jeżeli jest potrzeba doprawić i dodać pokrojony koperek.


SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. przydały by się proporcje tych przypraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po pierwsze ile czego, po drugie: po co tyle tych zastrzeżeń, wprowadź możliwość, tak jak inni, wyłącz wszystkie.

    OdpowiedzUsuń