środa, 10 maja 2017

Irlandzki chlebek

Irlandzki chleb na sodzie. 
O tym chlebie pierwszy raz słyszałam w jakimś angielskim programie kulinarnym. 
Wyglądał wspaniale. 
Zresztą mojemu tez nic nie brakuje😉.
Polecam. 

Składniki:
250 g zwykłej mąki pszennej
250 g mąki razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
420 ml maślanki


Przygotowanie:
Na początek rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°st. Wsypujemy suche składniki do miski i mieszamy. Następnie  wlewamy maślankę i mieszamy wszystko dokładnie, aż do połączenia sie składników i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Gdy uda nam się to juz osiągnąć, posypujemy blat mąką. Wykładamy ciasto,  formujemy chleb dowolnie. Gotowy produkt, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcie na krzyż . Oprószamy mąką(lub delikatnie smarujemy woda i tak jak ja posypujemy płatkami żytnimi oraz pestkami dyni ). Wstawiamy na środkowy  poziom piekarnika i pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i odkładamy na kratkę do wystudzenia.SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz