piątek, 19 maja 2017

Kurczak faszerowany na kanapki

Od bardzo dawna przygotowuję sama wedliny. 
Tak też stało się i tym razem. 
Bardzo lubię przygotowywać tego faszerowanego kurczaka.
Jest świetny na zimno do kanapek z sałatą jak również do ziemniaków i surówki jako mięsko do obiadu. Polecam

Składniki:
1kg uda z kurczaka
Opcjonalnie oliwki 
Majeranek
Czosnek według uznania 
Papryka słodka
Sól pieprz

Przygotowanie:
Uda z kurczaka myjemy osuszamy wycinamy kosci . 
Następnie z 5szt(u mnie wyszło to około 500g) ściągamy skóry a resztę mielimy w maszynce (razem z skórą wychodzi około 360g). 
Zmielone mięso doprawić sól pieprz papryka majeranek i czosnek u mnie 2 ząbki. 
Odstawiamy do lodówki na około 2-4 godziny
. Mięso obrane z skóry również doprawiamy solą pieprzem oraz czosnkiem i do lodówki. 
U mnie po 2 godzinach odpoczynku w chłodzie czas na dalsze przygotowania. 
Na spód naczynia żaroodpornego (najlepiej owalne) smarujemy olejem posypujemy delikatnie majerankiem i układamy 3 plastry mięsa następni mielone wszystko ładnie docisnąć i wyrównać.
 Włożyć gdzie nie gdzie oliwki i przykryć resztą kurczaka. 
Wierzch można posypać majerankiem i papryką dla lepszego efektu.
 U mnie tylko trochę pieprzu bo stwierdzam ze za dużo by tego było :-). 
Tak przygotowany kurczak ląduje w piekarniku w 160st. około godziny. 
Po wyjęciu z piekarnika mięso wyciągamy z naczynia i układamy je na kratce aby wytwarzający się płyn nie zastygł na mięsie(bardzo tego nie lubię). 
Prawda ze proste do przygotowania :-) SMACZNEGO

Oliwki można zastąpić np. papryką




Danie pachnące ziołami 4

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz