środa, 3 maja 2017

Smaki dzieciństwa czyli kurczak z rożna mojego dziadka :-)

Mój dziadek był mistrzem w robieniu kurczaka z rożna jego smak pamiętam do dziś. Delikatny soczysty rozpływający się w ustach . Jego sekretem było robienie go z szczerego serca dla wnuków. Wkładał w niego tyle miłości że nie mógł smakować inaczej :-)

Składniki:

Kurczak świeży okolo 1.5kg
1łyżeczka soli
1łyżka majeranku
1/2łyżeczki pieprzu u mnie czosnkowy
2-4 ząbki czosnku
Mniejsze pół masła 
Papryka słodka lub ostra jak kto woli
Można zamiast podanych przypraw użyć np. przyprawy do kurczaka



Przygotowanie:

Kurczaka myjemy osuszamy. W misce mieszamy wszystkie przyprawy . Przyprawą dokładnie nacieramy kurczaka nie tylko skórę ale i pod nią a także w środku. Między skórą a piersiami wkładamy rękę i robimy coś na wzór kieszeni. Dokładnie wcieramy w mięso przyprawy w ten sposób smak przypraw będzie wszędzie a nie tylko na skórze. Zostawiam na kilka godzin a najlepiej na noc w lodówce. Czosnek siekamy i mieszamy z masłem. Wyciągamy kurczaka i pod skórę wkładamy kilka plasterków masła z jednej i drugiej strony oraz do środka. 

Ja dodaję około 80g masła można dodać mniej np połowę. 

Nabijamy na patyk i wkładamy do rożna pieczemy około 2 godz. Następnie wykładamy bardzo ostrożnie i przekładamy na talerz. Podajemy z frytkami ziemniakami itd ja podaję z chlebem bo uwielbiam jeść go z tym tłuszczem co powstał podczas pieczenia i pomidorkami z cebulką z łyżką majonezu. SMACZNEGO


Czasem tez dodaję imbir. Kurczaka można też piec w piekarniku 180st około 2 godz.
Przyprawy kto jak lubi może być mniej lub więcej u mnie mało soli.
Kurczaka oczywiście podczas pieczenia podlewamy sosem co jakiś czas.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz