piątek, 9 czerwca 2017

Chleb drożdżowy bez wyrabiania

Ostatnio w książce znalazłam przepis na chlebek. Oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie dodała czegoś od siebie :-).
I tak powstało oto to cudo.
 Chleb drożdżowe bez wyrabiania z przyprawami. Bardzo fajny w smaku polecam.

Składniki
3 filiżanki maki (u mnie typ650)
3.5g drożdży w proszku
1 1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 1/2 filiżanki wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 niepełna łyżeczka curry
Po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich i czubrycy


Przygotowanie:
Najlepiej z samego rana do miski dodać wszystkie składniki i wymieszać. Następnie
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 6-8 godzin. Po tym czasie formę w którym będziemy piec chleb trzeba posmarować oliwą.
Uformować kształt chleba jaki chcemy mu nadać np. kulę czy tak jak u mnie prostokąt i przykryć ponownie ściereczką.
Odstawiamy znowu w ciepłe miejsce tym razem na godzinę.
Pieczemy w 200 stopniach około 25-35 minut.
SMACZNEGO


Najlepiej kontrolować czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy
Ma bardzo fajną chrupiącą dość twardą skórkę :-) 
Moje filiżanki miały pojemność około 105-110g


Ratujmy klasyki

2 komentarze: