wtorek, 20 czerwca 2017

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Moje ulubione placki ziemniaczane tym razem wzbogacone o pieczarki. Polecam


Składniki:
600 g ziemniaków
Średnia cebula
1 duże jajo
70 gr mąki
200 g śmietany
150 g smażonych pieczarek
 Olej 
 Sól i pieprz czosnkowy


Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce razem z cebulą.
Do tartych ziemniaków i cebuli dodajemy łyżkę śmietany. Dzięki śmietanie placki nie będą takie tłuste. Następnie dodajemy mąkę przyprawy jajko i mieszamy. 


Pieczarki myjemy obieramy ścieramy również na tarce i smażymy aż woda wyparuje. 
Przestudzone pieczarki dodajemy do ziemniaków i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i partiami smażymy niewielkie placki na złoto brązowy kolor. Najlepiej smakują w towarzystwie gęstej kwaśnej śmietany :-) SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz