niedziela, 18 czerwca 2017

Roladki z kurczaka inaczej czyli Skórki drobiowe nadziewane mięsem mielonym w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami

Pomysł na to danie zrodził się kilka lat temu gdy robiłam kiełbasę drobiowa i za bardzo nie wiedziałam co zrobić z skórą.
To danie jest bardzo proste w przygotowaniu a swoim smakiem samo się broni.
Kiedyś bardzo często gościło na moim stole jako przekąska.
Tym razem podane inaczej bo w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami.

Składniki:
Uda z kurczaka
(nie ćwiartki dowolna ilość u mnie 8szt.)
Sól pieprz czosnkowy majeranek
Mały kubek śmietany 30%
Łyżeczka mąki
Kilka suszonych pomidorów
(5-6 szt.)



Przygotowanie:
Z udek usuwamy kości i skóry.
Skórki odkładamy na bok.
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkami.
Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy i mieszamy.
Następnie na rozłożone skórki drobiowe układamy partię mięsa według uznania.
Zawijamy i spinamy wykałaczką.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy dodatkowo solą oraz pieprzem.


Pieczemy w piekarniku na lekko złoto brązowy kolor w 180st.


Nadmiar tłuszczu odlewamy do miseczki zostawiamy tylko tyle o ile.
Pomidory suszone kroimy na paseczki i mieszamy z śmietaną oraz mąką.
Wlewamy do naczynia mieszamy i pieczemy do momentu aż sos zgęstnieje.


Podajemy z ulubionymi dodatkami.
U mnie tym razem z makaronem oczywiście swojskim.


SMACZNEGO.

Dokładnego czasu pieczenia nie pamiętam ponieważ w międzyczasie robiłam jeszcze inne rzeczy i tylko danie w piekarniku dogladalam .
To danie można też zrobić normalnie na patelni.
Jeśli mamy czas tak jest szybciej.
Ja niestety tego czasu nie miałam i zrobiłam w piekarniku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz