wtorek, 6 czerwca 2017

Śląski galert


Dziś zajadamy Śląski galert z nóżek  wieprzowych 😍 

Składniki:
3 średnie golonka 
Noga wieprzowa 1 lub 2
Marcher cebula sól pieprz
Liść laurowy ziele angielskie 

Przygotowanie:
Do garnka wkładam golonka nogi i kości dodaję przyprawy sól pieprz do smaku i gotujemy na średnim ogniu do miękkośći.
 Nastepnie wyciągam mięso studzę obieram i kroimy lub mielimy w maszynce do miesa. Przez maszynkę przypuszczam tez marchew i cebulę. Wywar z gara przecedzić przez sito dodać mięso liść ziele i pieprz. Gotujemy okolo 20-30minut ściągamy z gazu lekko studzimy i przelewamy do miseczek . Po całkowitym wystudzeniu wkładamy do lodówki aby galareta stężała. Podajemy w towarzystwie octu lub cytryny SMACZNEGO

Moja mama robiła właśnie taki z maszynki .
Ja zamiast soli dodałam vegety.

Ratujmy klasyki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz