środa, 18 października 2017

Karczek pieczony w niskiej temperaturze

Karczek pieczony w niskiej temperaturze.
Uwielbiam takie mięsko na kanapki jest lepsze niż te sklepowe szynki . Polecam

1-1,5kg karczku
20gr peklo soli (na kg mięsa)
Siatka wędliniarska

Karczek myjemy osuszamy nacieramy peklo solą i wkładamy do lodówki na 4 dni.
Każdego dnia 2razy dziennie wylewamy powstały płyn i przewracamy go na 2 strone.
Po 4 dniach mięso wkładamy do siatki i pieczemy w piekarniku w 100st z termoobiegiem ok 2-3godz.( zależy od ilości mięsa).
Mięso jest gotowe gdy temperatura w środku osiągnie 72 st.(w najgrubszym miejscu).
Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy mięsko jest zimne wkładamy je do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Podajemy z chrzanem na kanapeczki SMACZNEGO.

Podczas pieczenia najlepiej aby mięso wisiało a nie leżało w jakimś naczyniu.
W ten sposób robię większość mięs na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz