pi膮tek, 3 listopada 2017

Blanszowana marchewka

Blanszowana marchewka to 艣wietny pomys艂 jako dodatek do obiadu. Jest chrupi膮ca a z dodatkiem mas艂a czosnku i imbiru pycha馃槏.
POLECAM

艢redniej wielko艣ci marchewka
艁y偶ka mas艂a
1-2 z膮bki czosnku
Imbir wed艂ug uznania
Pietruszka zielona
S贸l pieprz


Marchew obieramy myjemy i tniemy na s艂upki.
Do gotuj膮cej si臋 wody dodajemy s贸l i wrzucamy marchew.
Gotujemy oko艂o minuty nie d艂u偶ej.
Po tym czasie wyjmujemy marchew i od razu wk艂adamy j膮 do miski z wod膮 i lodem lub przelewamy zimn膮 wod膮. Odcedzi膰.
Na patelni rozpu艣ci膰 mas艂o i doda膰 posiekany czosnek chwil臋 sma偶ymy po czym dodajemy starty imbir oraz pietruszk臋(u mnie ok.1cm ale kto jak lubi). Na patelni臋 wrzucamy marchew mieszamy doprawiamy i gotowe. Je艣li chcemy na ciep艂o to mo偶na chwil臋 podgrza膰. Marchewka jest chrupi膮ca i 艣wietnie pasuje do wielu da艅. Ja j膮 podawa艂am do kurczaka.


 SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz