czwartek, 28 grudnia 2017

Słomki Ptysiowe

 
Słomki Ptysiowe

Składniki:
120 ml wody
50 g  masła
Szczypta soli
100 g mąki pszennej
3 małe jajka
Cukier


Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Do zagotowanej wody dodajemy mąkę i energicznie mieszamy ucierając ciasto drewnianą łyżką aż stanie się lśniące i zbite.
Ściągam z ognia i dosłownie na chwilę niech przestygnie.
Następnie do gorącego jeszcze ciasta wbijamy  jajka i cały czas miksujemy aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego .
Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem. Wyciskamy ciasto tworząc wałeczki mniej-więcej 2-4cm.
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. najlepiej z włączonym termoobiegiem i pieczemy 5-10 minut aż słomki urosną i staną się lekko brązowe. Po tym czasie słomki wyciągamy i energicznie musimy je zanurzyć w roztrzepanym jajku i do cukru . Układamy na blaszce i pieczemy kolejne 5-10min. Wersja dla leniwych po ułożeniu surowego ciasta na blaszce od razu posypałam je cukrem. Wyszło tak jak na zdjeciu i w smaku pycha. Cukru ile kto lubi u mnie tyle o ile :-) SMACZNEGO

Kochani bądźmy ostrożni i pilnujemy naszej słomki podczas pieczenia bo piekarnik piekarnikowi nie jest równy. Jeśli zrobimy wersję z zanurzaniem w jajku to potrzebujemy jedno wiecej czyli 3 do ciasta plus jedno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz