wtorek, 24 kwietnia 2018

Pstr膮g z piekarnika

Pstr膮g pieczony w piekarniku馃槏


Sk艂adniki:
4 艣rednie pstr膮gi
4 plastry cytryny na g贸r臋
Mas艂o
8 艂y偶ek oliwy
sok z cytryny
10 艂y偶ek wody
2 z膮bki czosnku
s贸l i pieprz
Pietruszka oraz koperek wed艂ug uznania


Przygotowanie:
Ryby oczy艣ci膰 i dok艂adnie umy膰.
Nast臋pnie przygotowa膰 zalew臋.
Do miski wlewamy 4 艂y偶ki oliwy sok z cytryny 10 艂y偶ek wody 2 z膮bki czosnku przeci艣ni臋te przez prask臋 pietruszk臋 koperek s贸l i pieprz do smaku.
Ryby wk艂adamy do przygotowanej zalewy i odk艂adamy na 5-6 godzin do lod贸wki (co jaki艣  czas kilkakrotnie je obr贸ci膰).
Wyj臋te z zalewy pstr膮gi uk艂adamy w naczyniu 偶aroodpornym  kt贸re wcze艣niej zosta艂o wysmarowane mas艂em. Na g贸r臋 uk艂adamy po plasterku cytryny. Ca艂o艣膰 mo偶na dodatkowo posypa膰 czosnkiem w kostce tak jak u mnie.
Pieczemy oko艂o 30-40 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-200 stopni polewaj膮c kilkakrotnie p艂ynem z naczynia.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz