Chleb muszrardowo-miodowy.
Składniki:
600g mąki
250ml mleka
125ml wody
20g drożdży lub 7 suchych
120g musztardy
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki estragonu
4 łyżki miodu
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrabiać ciasto przez 10 minut.
Zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem przez godzinę.
Zmoczyć dłonie i przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić pod przykryciem na kolejną godzinę.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO
Czas pieczenia u mnie przedłużył się do godziny.
Wierzch chleba posypałam mieszanką sezamu pestek dyni słonecznika i siemienia.
Mocno dociskając do chleba.
Piekłam go w formie o wymiarach
38*15cm.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz