sobota, 10 sierpnia 2019

Kurczak na patyku z boczkiem

Filet z kurczaka na patyku to moja kolejna propozycja na grilla i nie tylko.
Kurczak przygotowany w ten sposób jest soczysty i ma fajną chrupiącą skórę.
Polecam.

Składniki:
2 filety z kurczaka (około 500g)
Opakowanie boczku wędzonego w plastrach
Sól pieprz do smaku
0.5 łyżeczki curry
2 ząbki czosnku
Łyżeczka rozmarynu
Łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Papryka ostra według uznania
2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy

Przygotowania:
Czosnek posiekać.
Filet z kurczaka myjemy osuszamy i kroimy w 2-3 cm paski.
Przekładamy do miski dodajemy resztę składników ( oprócz boczku) mieszamy i odstawiamy na 30minut.
Po tym czasie nabijamy naszego kurczaka na patyk do szaszłyków i owijamy go boczkiem.


Tak przygotowane szaszłyki smażymy na grillu lub patelni po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Najlepiej takie szaszłyki smakują w towarzystwie sałaty z pomidorem i pestkami dyni oraz sosem czosnkowym lub amerykańskim.


SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki na serku twarogowym

 Dzień dobry kochani w ten niedzielny poranek😘. Jak tam samopoczucie? Na śniadanie Kaśka przygotowała pyszne placki z sera twarogowego😋😋...