piątek, 6 września 2019

Bułeczki cynamonowe z powidłami.


Bułeczki cynamonowe z powidłami.

Składniki na ciasto:

ok. 600g mąki pszennej typ 650
250ml mleka
2 jajka
80g masła
100g białego cukru
8g suszonych drożdży instant
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

50g cukru
1 łyżka cynamonu
2 łyżki masła rozpuszczone w rondelku
Ok. 200ml słoiczek powideł śliwkowych lub ulubionego dżemu

Lukier sernikowy:

70g serka smietankowego
25g masła w temperaturze pokojowej
60g cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Szczypta soli

Opcjonalnie garść orzechów do posypania góry naszych bułeczek.

Przygotowanie:
W rondelku mieszamy masło z mlekiem i cukrem. Mieszanka powinna mieć temperaturę ok. 40 stopni.


Do mieszanki dodajemy drożdże i mieszamy raz jeszcze. Odstawiamy garnek na ok. 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Następnie zawartość rondelka przelewamy stopniowo do miski z mąką miksując cały czas na wolnych obrotach miksera. Teraz wbijamy jajka po jednym na raz i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Teraz zaczynamy dosypywać mąkę cały czas pracując mikserem tym razem na większej mocy urządzenia. Wyrabiamy ciasto aż będzie miało jednolitą delikatnie lepką i błyszczącą konsystencję. Masę przenosimy do wysmarowanej olejem miski.
Zawijamy miskę folią spożywczą i odstawiamy ciasto na ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z naczynia wykładamy na posypany mąką blat i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości jednego centymetra.

Rozwałkowany arkusz ciasta smarujemy roztopionym masłem przy użyciu pędzelka. Cukier mieszamy w miseczce z cynamonem i rozprowadzamy go równomiernie po cieście. Na samym wierzchu rozsmarowujemy powidła.

Arkusz ciasta zwijamy w rulon i dzielimy go na 12 części(u mnie trochę więcej).
Każdą z nich umieszczamy w prostokątnej formie na ciasto, wysmarowanej wcześniej masłem. Formę zawijamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na ok. 45 minut.


Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg) i pieczemy nasze bułeczki cynamonowe przez ok. 20-25 minut aż będą rumiane z wierzchu.


Kiedy już wyjmiemy bułeczki z pieca możemy przygotować lukier. W tym celu mieszamy ze sobą wszystkie jego składniki aż masa będzie lekka i puszysta.
Następnie za pomocą pędzelka smarujemy lukrem wierzch naszych bułeczek.



SMACZNEGO.

Ja dodatkowo wierzch ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Kotlety schabowe z serem i gruszką

Szybkie proste i pyszne.
Kotlety schabowe zapiekane z serem pleśniowym i gruszką.
Polecam.

Składniki:
4 plastry schabu
50g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
(U mnie ser pleśniowy Gold)
1 duża gruszka
Garść orzechów nerkowca
Sól pieprz
Olej

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Gruszkę myjemy osuszamy i przecinamy na pół wycinamy gniazdo i kroimy w plastry.
Schab oprósz delikatne solą i pieprzem.
Obsmaż z obu stron na średnim ogniu
(ok 4 minuty).

Kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na każdym kotleciku układamy po kawałku gruszki posypujemy serem i orzechami.


Tak przygotowany schab wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pietruszką.

SMACZNEGO.

Danie świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaka i selera.
Czas pieczenia zależy od grubości kotletów.
Ja swoje kotlety przed smażeniem delikatnie robiłam dłonią.

wtorek, 3 września 2019

Żurek z kapustą

Żurek z kapustą.
Na ten przepis natknęłam się zupełnie przypadkiem.
Zaskoczyło mnie takie połączenie smaków i koniecznie musiałam go wypróbować.
Smak podobny do kapuśniaku.
Nam osobiście bardzo smakowało.
Przepis nieco zmieniony.
Polecam.

Składniki:
1 litr wywaru z boczku wędzonego lub żeberek
1 szklanka zakwasu na żurek
20 dag kapusty białej
Liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Mała cebula
Sól pieprz i majeranek do smaku
1 średniej wielkości ziemniak
15 dag kiełbasy podwawelskiej




Przygotowanie:
Kapustę kroimy w wąskie paski
(u mnie skrojone na maszynce do wędlin).
Zagotuj wywar dodaj liść laurowy ziele angielskie pokrojony w kostkę ziemniak i kapustę.
Cebulę razem z kiełbasą kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor i przekładamy do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie zalewamy wszystko zakwasem na żur.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do  wrzenia.
Gotować kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Ja swój żurek podałam z chipsami z kiełbasy.

SMACZNEGO.


Oryginalny przepis:
3szklanki zakwasu na żurek
1,5l wywaru
30 dag kapusty
Liść laurowy ziele angielskie sól pieprz i majeranek
Cebula 
Łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany

Wszystko robimy jak powyżej z tym że śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy.

niedziela, 1 września 2019

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym.
Dla mnie pycha.
Polecam.

Składniki:
Opakowanie mix sałat z rukolą i szpinakiem
Pół dużej lub 1 mała gruszka
50g sera pleśniowego (u mnie złoty)
Garść mix orzechów i migdałów
Łyżka musztardy miodowej
Łyżka oliwy
Odrobinę wody


Przygotowanie:
Gruszki myjemy osuszamy kroimy na pół a następnie w plastry.
Orzechy posiekać.
Z musztardy i oliwy robimy sos.
Jeśli jest za gęsty dodajemy odrobinę wody.
Na talerz wykładamy porcję sałaty.
Następnie układamy gruszki i pokruszony ser.
Wszystko polewamy sosem i posypujemy orzechami.
Na górę jeszcze szczypta soli i gotowe.
SMACZNEGO.

Można dodać obojętnie jaki rodzaj musztardy.
Jeśli to będzie serabska lub inna warto dodać odrobinę cukru lub miodu.