wtorek, 3 września 2019

Żurek z kapustą

Żurek z kapustą.
Na ten przepis natknęłam się zupełnie przypadkiem.
Zaskoczyło mnie takie połączenie smaków i koniecznie musiałam go wypróbować.
Smak podobny do kapuśniaku.
Nam osobiście bardzo smakowało.
Przepis nieco zmieniony.
Polecam.

Składniki:
1 litr wywaru z boczku wędzonego lub żeberek
1 szklanka zakwasu na żurek
20 dag kapusty białej
Liść laurowy
2 kulki ziela angielskiego
Mała cebula
Sól pieprz i majeranek do smaku
1 średniej wielkości ziemniak
15 dag kiełbasy podwawelskiej




Przygotowanie:
Kapustę kroimy w wąskie paski
(u mnie skrojone na maszynce do wędlin).
Zagotuj wywar dodaj liść laurowy ziele angielskie pokrojony w kostkę ziemniak i kapustę.
Cebulę razem z kiełbasą kroimy w kostkę smażymy na złoty kolor i przekładamy do zupy.
Gdy warzywa będą miękkie zalewamy wszystko zakwasem na żur.
Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do  wrzenia.
Gotować kilka minut.
Doprawiamy do smaku solą pieprzem i majerankiem.
Ja swój żurek podałam z chipsami z kiełbasy.

SMACZNEGO.


Oryginalny przepis:
3szklanki zakwasu na żurek
1,5l wywaru
30 dag kapusty
Liść laurowy ziele angielskie sól pieprz i majeranek
Cebula 
Łyżka mąki
1/2 szklanki śmietany

Wszystko robimy jak powyżej z tym że śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz