niedziela, 19 stycznia 2020

Żurek inaczej


Szczawiowa to jedna z moich ulubionych zup.
Dziś wersja niecodzienna i pyszna no bo ile idzie jeść tą samą wersję😜.
Zupa szczawiowa z żurkiem i jajkiem sadzonym polecam.

Składniki:
Pęczek szczawiu
Około 0.8 l rosołu drobiowego
1 szklanka żuru
Jajka
Sok z cytryny opcjonalnie
Sól pieprz

Sposób przygotowania:
Szczaw myjemy i drobno siekamy.
Do garnka z gorącym rosołem dodajemy szczaw i gotujemy 15 minut.
Następnie zalewamy wszystko żurkiem oraz  doprawiamy według uznania sokiem solą  pieprzem i zagotować.
Na talerzu układamy porcję zgniecionych ziemniaków zalewamy zupą i układamy na górę jajko sadzone.
SMACZNEGO

Oczywiście to tylko propozycja podania ziemniaki można pominąć a jajko zrobić sobie np. na twardo.
Zamiast żurku można użyć barszcz biały.
Jeśli żur jest kwaśny pominąć sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz