Chleb pszenno - żytni 🥰🥰🥰
Składniki :
300g mąki pszennej
180g mąki żytniej
200 mililitrów wody letniej
100 mililitrów mleka
1 łyżeczka cukru
7g suchych drożdży
2 łyżki oleju
Sól około 1 łyżeczka
1 łyżka siemię lniane
1 łyżka słonecznik łuskany
Przygotowanie :
Wszystkie składniki wymieszać razem w dość dużej misce. Następnie przez około 10 minut wyrabiać ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić i włożyć do foremki (u mnie 3 mniejsze formy). Znów odstawić, aż ciasto wyrośnie.
Chleb wstawić do zimnego piekarnika.
Piec 50 minut w temperaturze 200 stopni
(u mnie 180 z termoobiegiem).
Smacznego!
Ja tak około 5-10 minut przed końcem czasu wyjmuję chleb z foremek i podpiekam go aby skórka na około była chrupiącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz