Szybkie ciasteczka z jabłkiem i orzechami 🥰.
Składniki :
2 jajka, temp. pokojowa
1 łyżka miodu (ja użyłam miodu z jabłkami i cynamonem)
50 g miękkiego masła
175 g mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 mniejsze jabłko
Przygotowanie:
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (u mnie tradycyjnie masło mąką).
Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki.
Dodajemy jajka, miód oraz pokrojone w drobną kostkę masło i miksujemy.
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
Jabłko kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy.
Ciasto jest dość gęste.
Nabieramy łyżką ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie.
Ciasteczek nie formujemy.
Z podanej ilości wyszło mi 12 dużych ciastek.
Posypujemy pokruszonymi orzechami według uznania.
Pieczemy w temp. 180 stopniach przez około 20 min. do uzyskania złoto brązowego koloru.
Kontrolujemy czas pieczenia ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Smacznego.
Miodu możemy dodać ile chcemy lub zamienić na cukier.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz