poniedziałek, 30 stycznia 2023

Szyneczka drobiowa


 Dzień dobry kochani 😘.

Kolejna domowa szynka gotowa😉.

Tym razem szyneczka z piersi kurczaka i uda indyka🤔.

Kto chętny zapraszam po przepis 😉.

Szyneczka drobiowa z koperkiem  🥰.


Składniki:

500g mięsa mielonego z uda indyka

4 średniej wielkości piersi kurczaka około kg 

Koperek według uznania 

Około 100 ml zimnej wody

1 łyżka (8 g) żelatyny

18 g peklosoli lub soli zwykłej na kg mięsa 

Ząbek czosnku można pominąć 


Przygotowanie:

Na początek piersi z kurczaka trzeba pokroić na mniejsze kawałki.

Następnie delikatnie rozbijamy mięsko tłuczkiem i przekładamy do miski, dodajemy sól, mięso z indyka, mieszamy i odkładamy do lodówki na około 24godziny.

Po tym czasie dodajemy posiekany koperek,żelatynę i wodę.


Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista

Mięsną masę przekładamy do szynkowaru.

Szynkę parzyć w temperaturze 75-80 stopni C do momentu  aż wyrób w środku uzyska 72 stopnie C.

Szynkę pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej a następnie przełożyć do lodówki.

Następnego dnia szyneczka jest gotowa.

Smacznego 🥰.


Podajemy z ulubionymi dodatkami 🥰.

Następnym razem pierś kurczaka zamienię na udo.

Szyneczka w smaku dobra ale jak dla mnie trochę za sucha.

Mężowi zaś bardzo smakuje więc zdania są podzielone.


Pod spodem umieszczam link do kilku innych wyrobów domowych z szynkowara i nie tylko😋⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=570116641792487&id=100063824672089

sobota, 14 stycznia 2023

Barszcz ukraiński.


 Dzień dobry 😘

Dzisiaj mam dla was Barszcz ukraiński z przepisu mojej bardzo dobrej koleżanki Ludmiły.

Jest przepyszny a następnego dnia jeszcze lepszy. Oczywiście Kasia musiała jak zawsze dodać coś od siebie :-).

Miłego dnia kochani😘 dużo zdrówka, słonka i pyszności na stołach 😘.


Składniki:

6 buraków średniej wielkości

(mogą to też być buraki w słoiku, często tak robię idąc na łatwiznę)

2 średnie marchewki

Pietruszka

1/2 selera

2 średnie ziemniaki

Garść pokrojonej kapusty białej 

Koperek

Sól i pieprz do smaku 

2 łyżki octu

(jeśli używamy buraków w słoiku, octu już nie dodajemy)

6 szklanek wody

Śmietana 30% według uznania


Przygotowanie:

Buraki zetrzeć na dużych oczkach.

Marchew, pietruszkę oraz seler pokroić w kostkę.

Do garnka wkładamy warzywa zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem czy czego tam używacie 😉.

Gotujemy do momentu aż warzywa będą pół miękkie.

Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kapustę i dalej gotujemy.. 

Gdy warzywa są już miękkie dodajemy ocet, koperek,mieszam,chwilę gotujemy i dodajemy śmietanę.

Jeśli jest potrzeba to doprawiamy zupę według uznania.

Ściągamy z pieca podajemy z jajkiem.

SMACZNEGO.


Warzyw muszą być całkowicie przykryte wodą.

środa, 11 stycznia 2023

Chili con carne


 Chili con carne :-) .


Składniki:

1kg mięsa mielonego 

2 papryki czerwone (u mnie zielone takie miałam)

2 puszki pomidorów krojonych

1 puszka kukurydzy

2 puszki czerwonej fasoli

1 duża Cebula

4-5 ząbków czosnku

Oliwa lub olej

Około 200ml wody

Opakowanie przyprawy do chili con carne lub majeranek bazylia ostra papryka sól 


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i szklimy na oliwie.

Dodajemy mięso mielone i smażymy na wolnym ogniu.

Gdy mięso jest gotowe dodajemy pomidory razem z sosem i wodę oraz przyprawę do chili con carne(u mnie całe opakowanie).

Teraz czas na pokrojoną paprykę w kostkę,dusimy około 5-10 minut.

Fasolę oraz kukurydzę przekładamy na sito płuczemy, przekładamy do garnka i dusimy kolejne 5min.

Jeśli jest za mało pikantne to dodajemy ostrą paprykę a najlepiej 1lub 2 małe papryczki chili razem z pestkami (wtedy to jest już ogień :-)) . Doprawić sola jeśli jest taka potrzeba. SMACZNEGO 


Podajemy z chlebem,ryżem, tortillą,tacos,nachos,plackami kto jak lubi u mnie z  plackami owsianymi 🥰⬇️⬇️⬇️

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=570863285051156&id=100063824672089

niedziela, 8 stycznia 2023

Chrupiące roladki schabowe z serem i oliwkami.





 Jedno z tych dań 🤔 dziwne w smaku ale dobre 😉 🥰 Chrupiące roladki schabowe z żółtym serem, pietruszką i oliwkami 🥰.


Składniki na 2porcje:

2 plastry schabu

4 plastry sera

Około 10 oliwek

(u mnie zielone oliwki faszerowane papryką)

Zielona pietruszka według uznania

Sól, pieprz, czerwona papryka do smaku

Jajko

Tarta bułka

Olej do smażenia


Przygotowanie:

Za pomocą tłuczka mięso rozbić na odpowiednią grubość.

Tak przygotowane mięso posypać solą, pieprzem i czerwoną papryką.

Przyprawy dobrze wsmarować w mięso, zawinąć w folię i odłożyć na noc do lodówki.

Plastry sera układamy jeden na drugim i kroimy na 4 równe porcje.

Mięso wyjmujemy z lodówki,na górze układamy porcję sera, kilka oliwek i posypujemy wszystko zieloną pietruszką.

Tak przygotowane mięso zwijamy w roladki a następnie panierujemy,tarta bułka,jajko,tarta bułka.

Smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złoto brązowego koloru na średnim ogniu.

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie frytki i mizeria.

Smacznego.


Panierujemy dokładnie z każdej strony, inaczej ser może nam wypłynąć.


Ogórki w śmietanie ⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

https://kasiapichci.blogspot.com/2017/05/ogorki-w-smietanie.html?m=1

Można użyć jogurtu naturalnego zamiast śmietany.