▼
niedziela, 30 kwietnia 2017
Kuchnia 艣wiata
FIRINDA PATATESL陌 K脰FTE, czyli kotleciki z ziemniaczkami z pieca.
Jest to danie prosto z Turcji.
Po mojemu馃槝
Pierwszy etap to przygotowanie kotlet贸w.
400g mi臋sa wo艂owego
1 jajko
1 艣rednia cebula
6 ga艂膮zek natki pietruszki
p贸艂 szklanki bu艂ki tartej
1 艂y偶ka koncentratu pomidorowego
1 艂y偶eczka tymianku
s贸l
czarny pieprz
5 艂y偶ek oliwy
Mi臋so mielimy i dodajemy do miski. Razem z mi臋sem mielimy cebul臋, posieka膰 pietruszk臋. Wszystkie sk艂adniki dodajemy do mi臋sa.
Mieszamy przez minut臋 i formujemy kotleciki ugniataj膮c lekko na p艂asko.
Na patelni臋 wlewam oliw臋 i sma偶ymy z obu stron.
Jeden etap mamy za sob膮, przechodzimy dalej.
Sos
1½ szklanki wody
艂y偶ka koncentratu pomidorowego(tak jest w oryginale,ja doda艂am oko艂o 200g)
s贸l,pieprz
Reszta sk艂adnik贸w.
1 kg ziemniak贸w
olej do sma偶enia
s贸l
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry oko艂o 0,5cm. Sma偶ymy w g艂臋bokim oleju na z艂oto. Nadmiar oleju ods膮czamy na r臋czniku papierowym. Doprawiamy s贸l pieprz tylko tyle 偶eby ziemniaki nie by艂y bez smaku. Uwa偶ajmy z sol膮 dodajemy ja jeszcze do sosu.
W naczyniu 偶aroodpornym uk艂adam kilka plasterk贸w ziemniak贸w,kotlet,znowu ziemniaki i tak do wyczerpania produkt贸w.
W misce mieszamy sk艂adniki na sos i polewamy danie. Piec oko艂o 20 min. w temperaturze 180 °C.
Ja do sosu doda艂am od siebie kilka li艣ci bazyli. A do mi臋sa pare kulek nasion kolendry. Pietruszki te偶 wi臋cej bo lubie. SMACZNEGO
Aha zapomnia艂am dno naczynia posmarowa膰 mas艂em.
Brak komentarzy:
Prze艣lij komentarz