wtorek, 16 maja 2017

Zapiekanka makaronowa z krewetkami

Zapiekanka makaronowa to fajny i szybki pomysł na obiad. Roboty przy tym nie ma prawie wcale a zawsze wychodzi smacznie. 
A przy okazji możemy wykorzystać resztki które nam zalegają.

Składniki:
Około 200-250g ulubionego makaronu ( u mnie mieszamy spaghetti i grube wstążki)
Około 250-300g krewetek
Opakowanie śmietany 18%
Cebula 
Kawałek papryki chilli ( według uznania)
2 jajka
Koperek (według uznania)
Sól pieprz czosnkowy
2 ząbki czosnku




Przygotowanie:  
Makaron gotujemy zgodnie z wskazówkami na opakowaniu.
Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy.
Na patelni roztopić masło dodać pokrojoną w piórka cebulę czosnek i smażyć przez około 5min.
Po tym czasie dodajemy krewetki( ogonki odkrywam).
Smażymy około 3minuty. 
Następnie dodajemy paprykę oraz koperek smażymy jeszcze chwilę.


Do miski dodajemy śmietanę jajka przyprawy i miksujemy na gładką masę.
Do masy jajecznej dodajemy makaron
wszystko dokładnie mieszamy. 
Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.
Makaron przełożyć do formy wyrównać. 
Na górę ułożyć krewetki.
Piec w temperaturze 180 st. około 20-30 minut.
Wierzch posypujemy koperkiem.


SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz