Mój mąż robi pyszną zupę marchewką.
Tym razem ja zrobiłam ją trochę inaczej . Zupa marchewkowa z serem feta :-)
Składniki:
0,5 kg marchewki
0,75 l bulionu
2 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
szczypta bazyli
sól pieprz
sok z cytryny do smaku
150 g sera feta
Przygotowanie:
Marchewkę obrać umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Na rozgrzany tłuszcz dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy10 minut.
Czosnek miażdżymy nożem i obieramy. Przeciskamy przez praskę i dodajemy do reszty chwilę smażymy.
Teraz do garnka wkładamy startą na tarce marchewkę przyprawiamy szczyptą bazylii i chwilę smażymy. Podlewamy marchewkę niedużą ilością wywaru i przez moment dusimy.
Podlewamy wszystko resztą wywaru zagotować.
Połowę sera feta laduje do garnka i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny pieprzem i w razie konieczności solą (ja nie dodaję ponieważ ser feta jest słony i to mi wystarczy).Zupę możemy podać z resztą sera oraz prażonym słonecznikiem lub grzankami czy groszkiem ptysiowym.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz