sobota, 17 czerwca 2017

Ogórki z chilli

 
Ogórki z chilli to nie tylko pyszny dodatek do obiadu 
ale również świetna zagryzka do kielicha :-) POLECAM

Składniki:
1 kg ogórków
3/4 szklanki octu 10%
2 szklanki cukru
2 łyżki soli
4 łyżki oleju rzepakowego
1 główka czosnku
1 -2 łyżeczeki chili
( u mnie do1,5 plaskiej łyżeczki )
Jeśli używam świeża ok 1-2 chili to wtedy w proszku tylko tyle co na czubku łyżki lub wcale. Wszystko zależy od naszych kubków smakowych​.


Przygotowanie:
Ogórki myjemy i kroimy na ćwiartki. Można też je obrać ze skóry jak kto lubi.
Ogórki wkładamy do miski zasypujemy solą chili i olejem mieszamy. Zostawiamy na 30 minut.
Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek.
Do garnka wlewamy ocet dodajemy cukier jak się zagotuje przelewamy gorące do ogórków.
Wszystko jeszcze raz mieszamy i przekładamy do słoików które napełniamy po brzegi ogórkami i na koniec zalewamy zalewą z miski. Dla uciechy oka zawsze dodaję pokrojoną świeżą chili.😜
Słoiki zamykamy i pasteryzujemy maksymalnie 5 minut


Ja pasteryzując ogórki  wkładam słoiki do gorącej wody ok do 3/4 wysokości słoików i gotuję  ok  3-5 minut odliczając od momentu kiedy woda zaczyna się gotować SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz