poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Ciastka z skwarkami

 Pamiętam jak babcia je robiła i trzymała w metalowej puszce .
Oj szybko znikały jak tylko sie dowiedziałam gdzie stoi puszka 😜
Zapraszam na Ciastka z skwarkami .

Składniki:
200 g zmielonych skwarek (+ 50 g masła)
500 g mąki
100 g cukru pudru
cukier waniliowy (opcjonalnie) 
1 żółtko

Przygotowanie:
Mąkę przesiać razem z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. 
Jeśli ciasto będzie zbyt suche można dodać kawałek masła lub margaryny.
 Ciasto zawinąć w folie i schować do lodówki na co najmniej 1 h. 
Po tym czasie wykladamy na stolnicę posypujemy maka i po kawałku odrywamy tworząc kulki o wielkości orzecha wloskiego.
 Następnie delikatnie je splaszczam i końcówką z maszynki do ciasteczek tworzę fajny wzór. 
Można tez wziąść widelec i odbić go na ciastku'efekt tez ciekawy .
Ciastka piekłam  w 180 st  na złoto
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. O matko brzmi nieziemsko ;)) Pewnie jeszcze lepiej smakuje, gdyby nie te kalorie ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić :-).
    A później cały tydzień się oszczędzać.:-)
    Polecam spróbować są naprawdę dobre ja je uwielbiam :-) może i tobie przypadną do gustu :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobię.z orzechami.

    OdpowiedzUsuń