niedziela, 15 października 2017

Chleb pszenny z garnka

Uwielbiam zapach świeżo upieczonego chleba o poranku.
A do tego ta pyszna chrupiącą skórką.
Chlebek jest naprawdę pyszny.
U mnie szybciej znika niż się piecze .
Polecam

Wieczorem wsypujemy do miski
(dość wysokiej, bo ciasto urośnie )
3/4 kg mąki (typ 650)
do tego 7g suchych drożdży
ok 1/2 litra letniej wody
łyżkę oleju
1łyżeczka soli



Wymienione wyżej składniki wkładamy do miski.
Następnie wszystko zamieszać łyżką i przykryć folią spożywczą -wstawić na noc do lodówki. Rano podsypać blat mąką  i dosłownie zagnieść dwa razy .
Odstawić do wyrośnięcia na ok 30-40min. Piekarnik razem z garnkiem i pokrywką ( byle by nie miał plastikowych rączek ) nagrzać na 220st, do gorącego garnka wrzucić wyrośnięte ciasto (można górę posypać makiem lub sezamem )i nakryć pokrywką ,wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 200st ok 35 min, potem odkryć pokrywkę i piec jeszcze 20 min.



SMACZNEGO

Podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie łosoś z koperkiem w towarzystwie sosu chrzanowego salami z orzechami oraz serem i pomidorem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz