niedziela, 15 października 2017

Czorne kluski

Czorne kluski (kluski polskie tarte, szare, żelazne,pyzy) – rodzaj klusek przygotowanych z surowych i gotowanych ziemniaków.
Są jedną z podstawowych potraw na Górnym Śląsku. Znane są również w innych regionach Polski stąd taka różnorodność nazw regionalnych. Najlepiej smakują w towarzystwie rolady śląskiej i modrej lub białej kapusty. Polecam

Składniki:
1/2 na 1/2 surowych i ugotowanych ziemniaków
sól
mąka ziemniaczana
Opcjonalnie jajko 


Przygotowanie:
1/2 ziemniaków obieramy i gotujemyć w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i przecisnąć do miski przez praskę.
Surowe ziemniaki potrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane) lub w szybszej wersji zmielić w elektrycznej maszynce.
Gdy ziemniaki są już starte odciskamy nadmiar wody za pomocą pieluchy ściereczki lub na sitku. Sok wyciśnięty z ziemniaków odstawiamy na chwilę następnie odlewamy wodę a skrobię która została na dnie dodajemy razem z surowymi ziemniakami do ziemniaków ugotowanych. Wszystko dokładnie w garnku mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedna z części odkładamy na bok i na jej miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną( teraz też można dodać jajko). Wkładamy do garnka odłożone ziemniaki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy ciasto jest gotowe odrywamy po kawałku i formujemy średniej wielkości kulki. Gotowe kluski odstawiamy na bok aby ściemniały. Gotujemy w osolonej wodzie około 7-10 min. od wypłynięcia( czas gotowania zależy od wielkości i jeśli dodaliśmy jajko to kluski są twardsze i mogą się gotować trochę dłużej ja jajka nie dodaje). Po ugotowaniu kluski przelewamy zimną wodą.


 SMACZNEGO

2 komentarze: