Bratkartofle :-)
Składniki:
6średnich ziemniaków
2średnie cebule
2ząbki czosnku
200g boczku
Olej
Majeranek sól pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy myjemy kroimy na talarki.
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w piórka a boczek w kostkę.
Do garnka wlewamy olej wrzucam cebulę i czosnek smażymy przez chwile po czym dodajemy boczek i smażymy ok 10min do wytopienia się tłuszczu .
Nastepnie dodajemy ziemniaki doprawiamy i przykrywamy jeśli potrzeba dolewamy wody i dusimy aż wszystko zmięknie.
Najlepiej smakuje gdy podajemy razem z zupą wodzionka czyli śląska zupa z chleba. SMACZNEGO
Zamiast boczku można użyć kiełbasy.
Przeważnie bratkartofle robi się z gotowanych ziemniaków które zostały z obiadu.
Ja nie miałam wiec zrobiłam sobie tak.
Można też dodać suszoną pietruszkę.
Smaczne, proste danie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda polecam😉
Usuń