Schab pieczony z cebulą i ziemniakami.
Składniki,:
Kawałek schabu
Średnia cebula
2-3 ziemniaki
Vegeta Pieprz czosnkowy według uznania
2 ząbki czosnku
Kilka ziaren kolendry
Łyżeczka pietruszki suszonej
Na górę opcjonalnie chilli
Przygotowanie:
Kolendrę zgniatamy nożem przekładamy do miseczki dodajemy resztę przypraw mieszamy i odstawiamy.Ziemniaki dokładnie myjemy i przekładamy je do miski polewamy łyżką oleju posypujemy solą i mieszamy. U nas jeden ziemniak pokrojony został w plastry reszta w większą kostkę.
Schab myjemy osuszamy i nacinamy w taki sposób jak przy krojeniu kotletów z tą różnicą że nie docinamy go do końca. Spód mięsa powinien być w jednym kawałku i trzymać poszczególne kawałki razem.
Całe mięso nawet pomiędzy nacięciami oprószamy mieszanka przypraw posypujemy pokrojonymi plasterkami czosnku oraz chilli. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a dookoła niego umieszczamy ziemniaki. Cebulę kroimy w pół plastry i wkładamy ją pomiędzy nacięcia na przemian z ziemniakami.
Naczynie przykrywamy pokrywką a jeśli nie posiadamy to folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 2 godziny. Około 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię lub pokrywę i pieczemy z termoobiegiem.SMACZNEGO
Dania wyszło bardzo smacznie :-)
Nie potrzebna jest oliwa żeby pokryć nią schaba ?
OdpowiedzUsuń