niedziela, 23 września 2018

Pasta czosnkowo-imbirowa

Za oknem pogoda w kratkę.
Tu ciepło tu zimno a czasem nawet i pada.
Dlaczego też przygotowałam ostatnio taką o to pastę idealną na przeziębienie.
Dzięki dodaniu soli i oleju można ją trzymać nawet i do 3 tygodni w lodówce.
Pasta czosnkowo-imbirowa to nie tylko składnik wielu dań kuchni indyjskiej jest również bardzo zdrowia.
Posiada ona czosnek który działa jak  antybiotyk jest pełen witamin minerałów mikroelementów i aminokwasów. Ma działanie antynowotworowe przeciwzapalne przeciwgrzybicze pomaga walczyć z pasożytami poprawia elastyczność naczyń krwionośnych wspomaga pracę układu trawiennego hamuje rozwój bakterii a także obniża ciśnienie krwi.
Natomiast imbir ma właściwości odkażające przeciwzapalne i przeciwbólowe. Wspomaga organizm w walce z infekcjami bakteriami i grzybami. Przyspiesza metabolizm pobudza krążenie silnie rozgrzewa dlatego jest szczególnie polecany jesienią i zimą.

Składniki:
100g obranego i pokrojonego na kawałki imbiru
100g obranego czosnku
1/2 łyżeczki soli u mnie himalajska
1-2 łyżki oleju

Przygotowanie:
Imbir czosnek oraz sól dodajemy do blendera i miksujemy na papkę. Następnie dodajemy olej i mieszamy. Tak przygotowaną pastę przekładamy do słoika.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO

Pasta ta świetnie pasuje na kanapki można też ja dodać do surówek sałatek zup lub sosów.
Jeśli będziemy używać jej do zup sosów czy innych dań na ciepło najlepiej dodać ją na sam koniec gotowania aby nie straciła cennych składników.
Do pasty można dodać jeszcze na tą ilość 1 łyżkę octu jabłkowego ale nie jest to konieczne.
Można też dodać mniej lub więcej imbiru czy czosnku kto jak lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz