niedziela, 23 wrze艣nia 2018

Ciasto z fasoli

Ciasto kokosowe z bia艂ej fasoli 馃槏

Sk艂adniki:
1 puszka bia艂ej fasoli
2 jajka
100 g twarogu
3/4 szklanki wi贸rk贸w kokosowych
1/2 szklanki br膮zowego cukru
1 艂y偶eczka sody oczyszczonej
1 艂y偶ka m膮ki ziemniaczanej
1 艂y偶ka soku z cytryny
1 p艂aska 艂y偶eczka oleju kokosowego

Polewa:
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 艂y偶ka mleka
Troch臋 wi贸rk贸w do posypania

Spos贸b przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, keks贸wk臋 wyk艂adamy papierem do pieczenia.
Fasol臋 ods膮czamy z zalewy i wraz z jajkami miksujemy na g艂adk膮 mas臋 w blenderze.
Nast臋pnie dodajemy twaro偶ek, po艂ow臋 kokosu, m膮k臋 ziemniaczan膮, sod臋, cukier, olej kokosowy, sok z cytryny i miksujemy na g艂adk膮 mas臋.
Na koniec dodajemy reszt臋 kokosu i mieszamy wszystko razem drewnian膮 艂y偶k膮.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut do uzyskania suchego patyczka.
Pozostawiamy do wystudzenia.
Czekolad臋 艂amiemy na kawa艂ki i wk艂adamy do ma艂ego garnka, dodajemy mleko, rozpuszczamy na ma艂ym ogniu, studzimy. Smarujemy wierzch ciasta polew膮 i posypujemy kokosem.
SMACZNEGO

U mnie czekolady by艂o brak wi臋c poda艂am z musem owocowym.
Lepsze z czekolad膮馃構

Brak komentarzy:

Prze艣lij komentarz