sobota, 6 października 2018

Chipsy chicharron

Chipsy Chicharron czyli smażone skóry wieprzowe. Nie brzmi ciekawie ale są pyszne . Oczywiście nie za czesto powinny być spożywane ale raz na jakiś czas można 😜

skórki wieprzowe
sól
olej



Skórki pokroić w paski i oczyścić z tłuszczu.Następnie w garnku z wodą i solą do smaku gotować do miękkości.
Po ugotowaniu wyjąć z wody.
Następnie studzimy i należy pokroić skórki na dość cienkie paski . Tak przygotowane skórki suszymy w piekarniku lub suszarce do owoców. U mnie padło na piekarnik z termoobiegiem przy lekko uchylonych drzwiczkach w 100st. Około 1.5-2godzin.Suszymy do momentu aż skórki zrobią się twarde.Teraz wysuszone skórki dodatkowo osuszam papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu.
Rozgrzewamy olej i smażymy małymi  partiami.Pęcznieją bardzo szybko. Podczas pieczenia w głębokim oleju dobrze jest je zanurzać np.łyżką cedzakową w oleju aby całkowicie spęczniały. Po upieczeniu wykładamy na ręcznik papierowy celem zebrania resztek  tłuszczu. SMACZNEGO



Można doprawić solą lub innymi przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz