Bułki z pieczarkami.
Polecam na pyszne śniadanie.
Składniki:
400 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
Opakowanie suchych drożdży
240 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub oleju
1 łyżka tymianku
Farsz:
250g pieczarek (u mnie brązowe)
1 średnia cebula
2-3 ząbki czosnku
Sól pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Do szklanki dajemy łyżkę mąki łyżeczką cukru drożdże 50ml wody i odstawiam na około kwadrans.
Do mąki dodajemy sól drożdże resztę wody oraz oliwę i tymianek zagniatamy przez kilka minut ciasto.
Odstawiamy na 10 minut żeby ciasto odpoczęło i ponownie zagniatamy tym razem tak długo aż powstanie gładkie ciasto.
Wkładamy do miski wysmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Obieramy cebulę czosnek kroimy w piórka i podsmażamy na średnim ogniu. Posypujemy solą dusimy 5 minut i dodajemy pieczarki pokrojone jak kto chce(u mnie pieczarka na 3 i w kostkę). Mieszamy. Wszystko dusimy do miękkości i odparowania wody. Doprawiamy po swojemu.
Gdy ciasto podwoiło nam swoją objętość przebijam je pięścią chwilę zagniatamy. Robimy długi wałek i dzielimy go na 8 części.
Z każdej formujemy bułeczkę spłaszczamy rozciagamy delikatnie tworząc placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Na tak przygotowane bułeczki układamy farsz i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do drugiego wyrośnięcia na 10-20 minut.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 20-30 minut. Gdy nabiorą złoto brązowego koloru są gotowe.
SMACZNEGO
Cukru do farszu według uznania (u mnie niepełna łyżka).
Podczas wyrabianie ciasta i formowania bułeczek delikatne podsypujemy mąka.
Ja dziś zrobiłam z podwójnej porcji wyszło mi 11 placków tak dużych jak talerz deserowy.
Zresztą widać na zdjęciu.
Też robiłam, ale u mnie były nadziewane pieczarkami. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2019 :)
OdpowiedzUsuń