wtorek, 23 kwietnia 2019

Domowe drożdżówki

Drożdżówki z wiśniami.

Składniki:
3 szklanki mąki
80 ml oleju (1/3 szklanki) lub oleju kokosowego
1 szklanka letniego mleka lub wody
25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
Pół szklanki brązowego cukru
Szczypta soli
Szklanka owoców np. wiśni

Przygotowanie:
Zmieszać mąkę z drożdżami, solą i cukrem. Dolać letnie mleko i olej świeże drożdże trzeba odstawić na chwilę. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.
Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około godzinę.

Owoce wiśni rozmrozić jeśli używamy mrożonych.
Wyrośnięte ciasto wyrobić, przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować w długi prostokąt. Rozsypać na nim warstwę owoców. Zwinąć w rulon. Kroić plastry mniej więcej grubości kciuka. Odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. I znowu odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Piec 10-15 minut w 180°C. Po upieczeniu zimne drożdżówki posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
SMACZNEGO.

Wiśnie można zamienić na dowolny owoc.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz