sobota, 13 lipca 2019

Bakłażana z mięsem mielonym

Szaszłyk z mięsa mielonego i bakłażana.

Składniki:
500g mięsa mielonego jakie tam chcecie
(U mnie mielone z indyka)
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Zielona pietruszki według uznania
Bakłażan lub cukinia

Przygotowanie:
Mięso wkładamy do miski dodajemy przyprawy posiekany czosnek pietruszkę i mieszamy.
Odkładamy na godzinę do lodówki.
Bakłażana myjemy osuszamy i kroimy na plastry o grubości ok 2cm.
Solimy i odkładamy na 15minut.
Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem.
Z mięsa robimy kulki .
Na patyk nakładamy bakłażana mięso bakłażana i tak do wyczerpania składników.
Wszystko razem dociskamy aby ladnie nam się ułożyło.
Wierzch smarujemy olejem lub oliwą(olej rzepakowy) posypujemy pieprzem czosnkowym solą i ziołami prowansalskiemi.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni z termoobiegiem na około 35-40minut.
Trzeba kontrolować temperaturę ponieważ piekarnik piekarnikowi nie jest równy.
Tak przygotowane mięsko można również przygotować na grillu😍😍😍.
SMACZNEGO.


U mnie jeszcze wersja z żółtą cukinią .
Dla mnie lepsza niż bakłażan ale dla Seby nie więc jak kto lubi.
Mięso mielone z uda indyka razem ze skórą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz