Sakiewki to kolejny świetny pomysłu na wykorzystanie gotowanego mięsa ale również na pozbycia się resztek z lodówki.
Można do środka dodać praktycznie wszystko.
U mnie dzisiaj wersja z gotowanym mięsem kaszą pęczak podane na duszonych pieczarkach😋😋😋😋😋😋😋
Było naprawdę dobre 😍😍😍😍
Polecam.
Składniki:
Farsz
350-400 g mięsa gotowanego (łopatki)
100 g kaszy pęczak
2 ząbki czosnku
3-4 cm zielonej pietruszki
Spód:
500 g pieczarek
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku
Łyżka masła
Naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody (może być gazowana)
1-2 jajka
Sól
Pół łyżeczki bazyli i kurkumy
3-4 łyżki oleju
Przygotowanie:
Mięso czosnek i pietruszkę wkładamy do miksera i miksujemy przez chwile.
Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu kaszą.
Wszystkie składniki doprawiamy do smaku sól pieprz czosnkowy i mieszamy.
Farsz jest dość sypki.
Pieczarki myjemy i kroimy na 3a później w kostkę.
Na rozgrzane masło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę odrobinę soli i mieszamy.
Gdy cebula nam się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż woda całkowicie odparuje a pieczarki nabiorą ładnego kolor.
Jeśli jest potrzeba doprawiamy sól pieprz.
Tak przygotowane pieczarki można dodać do kaszy z mięsem bo wtedy nie będzie ten farsz taki suchy.
Ja jedną postanowiłam podać je na spodzie naszych sakiewek bo i tak wszystko się później połączy a efekt wizualny moim zdaniem jest lepszy.
Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do momentu aż się połączą.
Fajny żółty kolor uzyskamy dzięki kurkumie jeśli nie chcemy takiego koloru nie dodajemy jej.
Odkładamy na chwilę a następnie smażymy na patelni z dwóch stron.
Na usmażone naleśniki układamy porcję farszu i za pomocą łodyg np. z pietruszki związujemy nasze sakiewki(wczesniej łodygi zalałam wrzącą wodą i zostawiłam je na jakieś 5 minut.
Dzięki temu są bardziej plastyczne i się nie łamią).
Na talerzu układamy porcję pieczarek a na pieczarkach nasze sakiewki.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz