Gofry nie tylko można zajadać na słodko jako deser z bitą śmietaną dżemem lub owocami.
Świetnie też sprawdzą się na słono z jajkiem sadzonym i innymi dodatkami na śniadanie.
Składniki:
1.5 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
Sól według uznania
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka zmiksować z solą i przyprawami ,miksując dodajemy mleko, wodę, olej, mąkę i proszek do pieczenia. W osobnej misce ubijamy białka, przekładamy do masy delikatnie mieszając najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto na gofry odstawiamy aby odpoczęło na około 15 min ( ale nie jest to konieczne).
Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta ( ja to robię zawsze przy pomocy chochelki do sosu).
Gofry pieczemy około 5-6 min ( w zależności od rodzaju i mocy gofrownicy u mnie 1000W).
Upieczone gofry mają mieć złoto brązowy kolor, muszą być chrupiące z zewnątrz a miękkie i puszyste w środku.
Na wierzch naszych gofrów układamy porcję mixu sałat z rukolą i sadzone jajko.
Wierz posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO
Ciepłe gofry studzimy na kratce.
Mleko można zamienić na wodę.
Zamieniając sól na cukier a przyprawy na cukier waniliowy otrzymamy gofry na słodko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz