Wątróbkę wieprzową oczyszczamy, płuczemy, następnie zalewamy mlekiem i pozostawiamy ją na około godzinę.Następnie wątróbkę osuszamy na ręczniku papierowym. Tak przygotowaną wątrobę kroimy w cienkie plastry, następnie w cienkie słupki i dokładnie siekamy. Cebulę obieramy z łupin i również drobno siekamy, to samo robimy z ząbkami czosnku. Posiekaną wątróbkę przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem. Doprawiamy całość solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką(ja nie miałam więc nie dałam) dokładnie mieszamy. Wbijamy całe jajko, dodajemy oba rodzaje mąki i ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans (ale nie jest to konieczne). Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje naszych kotletów i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie to ogórki z kurkumą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz