czwartek, 25 czerwca 2020

Schab marynowany w mleku.

 

Kotlet schabowy marynowany w mleku i cebuli z dodatkiem koperku. 
Polecam dla mnie pycha. 

Składniki :
Kawałek schabu o wadze około 0.5 kg
2 szklanki mleka
1 średnia cebula
Sól pieprz do smaku 
Koperek suszony według uznania 
(U mnie około 1 łyżka) 
Olej do smażenia
Mąka 
Bułka tarta
2 jajka


Przygotowanie :
Najlepiej dzień wcześniej (lub z samego rana) schab umyć, osuszyć i pokroić na równe kawałki.
Mięso lekko rozbić. 


Cebulę obrać i pokroić w krążki.
Kotlety doprawić solą i pieprzem. 
 Przełożyć część cebuli na spód misk,
 ułożyć na niej mięso przykryć resztą cebuli.  


Całość zalać zimnym mlekiem wymieszanym z koperkiem. 
Przygotowane mięso wstawić do lodówki. 
 Po kilku godzinach mięso delikatnie odsączyć na ręczniku papierowym .


 Uwaga:  Mięsa już nie doprawiamy. 
Jajka wbić do miski, lekko posolić i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane kotlety panierować w mące, jajku i bułce tartej
(u mnie 2 razy bułka tarta bez mąki ). 
Smażyć na średnim ogniu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru. 
Podajemy z ulubionymi dodatkami. 
SMACZNEGO. 


Koperek można pominąć. 
Do panierowania wykorzystałam produkty bezglutenowe . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz